Ett flertal kreditkortsutfärdare avkräver dig ett valutaväxlingspåslag såvida du handlar eller tar ut pengar i utländsk valuta. Ett valutapåslag på cirka 1 till 2 % är vanligt förekommande inom kreditkortsbranschen, vilket kanske låter överkomligt men sanningen är att du kan tvingas betala meravgifter på uppemot tusentals kronor såvida du använder ditt kreditkort frekvent utomlands.

  • Räkneexempel 1: Stina bor i Portugal och handlar med portugisisk valuta för 100 000 kronor årligen. Valutaväxlingsavgiften blir i detta fall 2 000 kronor eller omkring 200 euro såvida ett valutaväxlingspåslag på 2 % tas ut av utfärdaren.
  • Räkneexempel 2: Fredrik semestrar i Portugal och handlar med portugisisk valuta för 20 000 kronor. I detta fall blir valutaväxlingsavgiften 400 kronor eller omkring 40 euro såvida ett valutapåslag på 2 % tas ut av utfärdaren.
  • Räkneexempel 3: Martin semestrar i Portugal och handlar med portugisisk valuta för 50 000 kronor, men då du har ett kreditkort utan valutaväxlingsavgift blir din totala avgift för valutaväxling 0 kronor och lika få euro.

Martin är den stora vinnaren i det räkneexempel som nämns ovan, och detta tack vare att han skaffat ett kreditkort utan valutapåslag. Ett kreditkort utan valutaväxlingspåslag är en särskilt god idé såvida man bor i Portugal alternativt frekvent reser till Portugal.

 

Tips:Kreditkort-utan-valutapåslag kan du läsa mer om kreditkort som lämpar sig särskilt väl för personer som vistas i Portugal, det vill säga kreditkort utan valutaväxlingsavgift.

 

Vad är ett valutapåslag?

Ett valutapåslag är en extraavgift som kreditkortsutfärdare avkräver dig såvida du handlar med eller tar ut pengar i utländsk valuta. Valutaväxlingsavgiften gäller för samtliga köp som sker utomlands, så även köp i utländska e-butiker såvida du handlar dina produkter i utländsk valuta.

 

Varför måste man betala ett valutaväxlingspåslag?

Kreditkortsutfärdarna är inga välgörenhetsorganisationer. De fördelar som ett kreditkort medger såsom en gratis reseförsäkring samt eventuell bonus eller cashback måste finansieras på något sätt, och detta via bland annat en relativt hög årsränta samt ett valutaväxlingspåslag.

 

Vad kostar ett kreditkort utan valutapåslag?

Ett flertal kreditkort utan valutapåslag är kostnadsfria likt Collector Easyliving, Santander Mitt Kort+ och Forex Visa. Det finns även en större mängd kreditkort med valutapåslag som är kostnadsfria likt Norwegian Bank kreditkort samt Komplett Bank kreditkort.

 

När ska man skaffa ett kreditkort utan valutaväxlingspåslag?

Om du frekvent handlar i utländska e-butiker likt Amazon.com eller Ebay.com, reser utomlands eller bor utomlands är ett kreditkort utan valutapåslag det bästa valet. De bonus- och cashbackförmåner som kreditkort med valutapåslag erbjuder tillintetgörs snabbt såvida en hög valutaväxlingsavgift tas ut.

 

Ska man ha ett kreditkort med växlingsavgift i Portugal?

Nej, tumregeln säger att du inte ska ha ett kreditkort med valutaväxlingsavgift såvida du vistas i Portugal under längre perioder. Om du befinner dig i Portugal under en begränsad tid kan en valutaväxlingsavgift dock vara överkomlig såvida kreditkortet exempelvis erbjuder en extra väl utformad reseförsäkring eller bonussystem.

Som du ser i de räkneexempel som anges nedan är det i regel en dålig idé med ett kreditkort med valutaväxlingsavgift i Portugal.

Räkneexempel 1: Kalle bor i Portugal och handlar för 100 000 kronor med sitt kreditkort årligen. Valutaväxlingsavgiften är 1,5 % och bonusnivån ligger på 1 %. Istället för att få ta del av en bonus på 1 000 kronor årligen tvingas han betala 1 500 kronor i valutaväxlingsavgift, vilket medför att hans kreditkort är en ren förlustaffär.

Räkneexempel 2: Stina bor i Portugal och handlar för 150 000 kronor årligen. Valutaväxlingsavgiften är 0 % och bonusnivån ligger på 0,5 %. Hon får i detta fall ta del av en årlig bonus på 750 kronor utöver de ytterligare fördelar som ett kreditkort medger.

 

Läs mer: Alla kort du behöver i Portugal.