Om du bor eller kanske bara ska semestra i Portugal är det ett flertal kort som är behjälpliga. Sjukförsäkringskortet är viktigast, men det är även en bra idé att skaffa ett portugisiskt kontantkort, men även ett bankkort samt ett kreditkort för att kunna betala i Portugals valuta (Euro).

 

1. Det europeiska sjukförsäkringskortet

Det europeiska sjukförsäkringskortet, eller EU-kortet, är ett personligt kort som ger dig rätt till sjukvård i samtliga EU- och EES-länder, inklusive Portugal. I Portugal kallas kortet för Cartão Europeu de Seguro de Doença eller CESD, och all sjukvård är kostnadsfri, precis som i Sverige.

Mer specifikt bekostar den svenska staten dina sjukvårdsutgifter. Det är även viktigt att du ansöker om det europeiska sjukförsäkringskortet redan innan avresan, då du i regel blir ombedd att visa upp kortet vid den vårdinrättning du besöker.

 

Så ansöker du om EU-kortet

Om du är skriven i Sverige tar du dig in på Försäkringskassans webbsida, varpå du anger ditt personnummer. I samband med att registreringsprocessen är slutförd skickar Försäkringskassan det europeiska sjukförsäkringskortet till din folkbokföringsadress.

Men tänk på att beställa kortet i tid, då det kan ta uppemot 10 dagar innan kortet anländer. Om du är fast bosatt i Portugal ska du istället registrera dig på Social Security Direct, alternativt på ett lokalt socialförsäkringskontor, för att bli delgiven ditt EU-kort.

 

 

2. Skaffa ett bankkort med stöd för Multibanco

Alla portugisiska butiker accepterar inte Visa eller Mastercard. Det kan därför vara en god idé att skaffa ett betalkort som banknätverket Multibanco förfogar över. Multibanco är en nationell betalplattform med både internetbank samt funktionalitet för e-handel och biljettbokning.

Samtliga tjänster som är knutna till Multibanco kan konfigureras via internet, en mobil applikation alternativt via en bankomat.

 

3. Skaffa ett kreditkort

Det är en bra idé att skaffa ett resekort eller kreditkort för resor, något du kan göra här. för att kunna samla bonuspoäng som bland annat kan växlas in mot gratis flygbiljetter samt hotellövernattningar. På Eurobonuspoäng.se återfinns tips gällande hur du samlar bonus på ett effektivt sätt.

Även om Visa, Mastercard eller American Express inte accepteras överallt i Portugal kan ett kreditkort vara ett bra komplement till det Multibanco-certifierade kortet. Följande fyra fördelar är applicerbara för kreditkort som nischats mot personer som reser frekvent och/eller bor utomlands:

 

Du kan slippa valutapåslag

När du gör köp i en annan valuta tillkommer något som kallas valutapåslag. Det är en avgift på 1-2 % av köpesbeloppet vilket kortutgivaren tar ut som kompensation för deras egna valutaväxlingskostnader. En kortutgivare har själva däremot väldigt låga kostander för detta. Därför är det i regel endast ett sätt för dem att ”obemärkt” ta ut en avgift.

Vad du kan göra är att se till att skaffa ett kreditkort utan valutaväxlingspåslag. Ett tips är att jämföra flera kort på en sajt som Kreditkort-utan-valutapåslag för att hitta det som har bäst villkor utöver att det är utan påslag. Ett bra alternativ på kort utan valutapåslag är Collector Easyliving. Utöver avsaknaden av påslaget ingår flera relevanta kortförsäkring samt att det endast har en årsavgift på 195 kr (gratis första året).

 

Du kan jämna ut din ekonomi

Med ett kreditkort betalar du dina inköp i efterhand. Samtliga inköp samlas på en månadsfaktura, som måste betalas innan ett förutbestämt datum. Du kan välja att antingen betala hela fakturan på en gång, eller alternativt skjuta upp delar av skulden till nästa månad.

Plötsliga och ibland oväntade kostnadsposter likt bilreparationer eller busskort kan därför mildras, då du inte behöver betala direkt. Men du ska ha i åtanke att en ränteavgift på cirka 15 till 25 % tas ut såvida du väljer att avbetala din månadsfaktura.

Läs mer: Så höga är levnadskostnaderna i Portugal.

 

Du kan samla bonuspoäng

Med det resekort som Norwegian utfärdar får du en fast bonus på maximalt 10 % som du exempelvis kan växla in mot stolsuppgraderingar, hotellnätter eller gratis flygbiljetter. Bonusnivåerna skiljer sig dock markant beroende på både utfärdare samt i vilken butik du handlar mest frekvent.

 

En gratis reseförsäkring inkluderas

Kreditkort som nischats mot personer som reser frekvent erbjuder en gratis reseförsäkring som ofta inkluderar bland annat avbeställningsskydd, ersättning vid försenat flyg samt ersättning vid förlorat eller försenat bagage. Du kan även har rätt till ersättning om du skadar dig i samband med att du surfar i Portugal. Försäkringen är dock inget komplement till EU-kortet.

En trygghet för oväntade utgifter

Om t.ex. bilen eller kylen går sönder kan din ekonomi haverera. Studie efter studie att de flesta inte kan klara av ens mindre oförutsedda utgifter utan att behöva låna pengar. Ett kreditkort kan vara ett utmärkt sätt att kunna hantera oförutsedda utgifter som förr eller senare alltid inträffar i de flesta hushållen.

 

4. Skaffa ett kontantkort

Även om samtliga roamingavgifter slopats inom EU och EES kan det vara en god idé att skaffa ett portugisiskt kontantkort alternativt ett portugisiskt mobilabonnemang. Ett portugisiskt telefonnummer är ett måste vid bland annat e-handel samt installation av bredband.