Att leva och bo i Portugal är billigare än att bo i Sverige. Den markanta skillnaden är kostnaden för mat, transport och inte minst restaurangbesök och alkohol.

 

Priser för bostad i Portugal

Det går att både hyra och köpa bostad i Portugal. Att köpa en bostad är i de flesta fallen en god investering. Priserna för bostäder varierar kraftigt beroende på vart i Portugal du vill bo. I Lissabon kostar en lägenhet cirka 300 000 euro att köpa, det är ungefär 3 miljoner kronor. Men det finns betydligt billigare platser där det går att köpa boenden för under miljonen.

 

Hyra lägenhet i Portugal

Det är enkelt att få tag på en lägenhet att hyra på långtid i Portugal. Det är inga bostadsköer på det sätter som vi har i Sverige utan här är det vanligtvis privat och först till kvarn. En enklare enrumslägenhet i Lissabon kan ligga på 400 euro medans en lägenhet med tre rum och högre standard ligger på 1 200 euro, vilket är cirka 12 000 kronor. Det går att komma undan billigt om det är det man är ute efter. Hyrorna är ungefär som i Sverige, men fördelen med Portugal är att du inte behöver ha flera år i bostadskön för att kunna få en lägenhet.

 

Kostnader för boende i Portugal

Utöver hyran tillkommer bland annat el, vatten, värme, kyla och avfallshantering. Dessa kostnader brukar i genomsnitt landa på mellan 50 till 150 euro per månad. Det vill säga cirka 500 kronor till 1 500 kronor per månad.

Utöver detta tillkommer kostnad för internet, telefoni och TV. Priset beror lite på vilken hastighet du vill ha på internet, hur många kanaler du vill ha samt hur många GB och samtalsminuter du vill ha på mobilen. Men i snitt hamnar dessa kostnader på totalt 75 euro i månaden, det vill säga cirka 750 kronor. Man kan räkna med runt 200 euro i månaden för hushållskostnader utöver själva hyran, vilket är ganska likt Sverige. Den stora skillnaden är att man i de flesta fallen inte betalar för värmen i Sverige.

Behöver man ta sig kommunalt kan man köpa månadskort för cirka 350 kronor, i Stockholm kostar ett månadskort 930 kronor.

 

Kostnader för mat i mataffären i Portugal

Mat är billigare i Portugal än vad det är i Sverige. Detta gäller både i mataffären men framförallt på restaurang. Handlar du mat på mataffären så bör du klara dig på en kostnad av 200 euro per månad. Detta är förutsatt att du inte handlar allt för mycket färdiglagad mat och halvfabrikat, vilket oftast är dyrare. Denna kostnad är beräknad på frukost, lunch och middag och inkluderar inte snacks, godis eller liknande.

 

Priser på restaurang och alkohol

Att gå ut och äta på restaurang är betydligt billigare än i Sverige. En middag för två personer på en medelfin restaurang kostar inte mer än 30 euro, det vill säga 300 kronor. I Sverige är det ungefär vad det kostar för en person. Alkohol är betydligt billigare och du kan dricka öl ute för så lite som 15 kronor eller dricka en drink för 40 kronor.