Portugal är ett fantastiskt land. Det är ett extremt fördelaktigt klimat med milda vintrar och inte alltför varma somrar. Detta kombineras med god mat, fina stränder och mycket att göra. Portugal är ett perfekt land att köpa bostad i, både för dig som vill flytta dit men även för dig som vill ha ett semesterboende. Men att köpa bostad i Portugal fungerar inte som vi är vana vid i Sverige – detta ska du tänka på.

 

Tips: Så mycket kostar en lägenhet i Portugal, beroende på område.

 

Vad ska man tänka på vid köp av hus i Portugal?

En grundregel som är viktigt att tänka på är att trots att du som köper fastigheten är svensk, så gäller de portugisiska lagarna. Som svensk har man relativt bra koll på hur saker och ting fungerar i Sverige, inklusive lagar. Men i ett annat land blir det lite knepigare. Se till att du tar reda på alla relevanta lagar innan du genomför ditt köp. Vanligtvis kan mäklaren hjälpa dig med rätt kontakter detta.

För bostadsköp i Portugal gäller andra regler än i Sverige och det är vanligt att man har en advokat kopplad till köpet. Mäklaren förmedlar endast bostaden medans en advokat eller notarie är den som ansvarar för de lagliga bitarna så att allt ska gå rätt till. Du måste även ha ett skattenummer i Portugal, trots att det bara är en semesterbostad, eftersom att du årligen måste betala fastighetsskatt.

 

Kostnader vid köp av bostad i Portugal

Precis som i Sverige så tillkommer ett mäklararvode när du köper bostad i Portugal. Men det är inte bara mäklaren som kostar pengar. Du måste även betala advokaten eller notarien och om du anlitar någon för att göra en besiktning kostar även det pengar. Trots att det kostar pengar är det starkt rekommenderat, att spara in på en sådan sak kan ge enorma kostnader i slutändan om det skulle visa sig att något var fel. Du måste även betala årlig fastighetsskatt på boendet. Utöver dessa kostnader är det lägre levnadskostnad i Portugal jämfört med i Sverige.

 

Bostäder köps i befintligt skick

Du som köpare har själv ansvar för att besiktiga lägenheten, detta är inte mäklarens ansvar. Du köper lägenheten i befintligt skick och kan inte komma och klaga på saker i efterhand. Det är därför bra att ta in någon professionell som kan besiktiga bostaden för att upptäcka till exempel fuktskador eller liknande som inte alltid syns med blotta ögat. Vanligtvis brukar mäklare ha kontaktuppgifter till personer som kan hjälpa med detta, eller om det finns på mäklarfirman.

 

Vad kostar en lägenhet i Portugal?

Lägenheter varierar givetvis i pris beroende på område, storlek, skick och andra faktorer. Men mellan tummen och pekfingret kostar en lägenhet i Lissabon från 300 000 kronor och en lägenhet på Algarvekusten kostar lite mer än hälften av det, cirka 175 000 kronor. Detta är två av de mest populära ställena och är därför dyrare. Det finns många bostäder under miljonen i Portugal om man är villig att vara utanför de populära platserna. Båda dessa är väldigt bra områden att på bo beroende vad du vill få ut av boendet. Är det en semesterbostad är möjligen Algarvekusten att föredra med dess vackra stränder och semesterkänsla och det finns även många fina golfbanor i området. Lissabon är en bra plats för dig som inte är ute efter samma semesterkänsla men ändå vill ha ett brett utbud av kultur, mat och upplevelser.

 

Det finns inga bostadsrätter i Portugal

En sak att tänka på när det kommer till lägenheter är att det inte finns bostadsrätter på samma sätt som det gör i Sverige. I Portugal så äger du din lägenhet på samma sätt som man äger en villa i Sverige. Detsamma gäller för andra utrymmen som parkeringsplats och förråd, om dessa inte redan tillhör lägenheten. Det är därför inte en månadsavgift på det sättet som vi är vana att se på bostadsrätter i Sverige. Men däremot tillkommer en avgift för underhåll av till exempel trapphus, fasader och pool om det finns i bostadsområdet.

 

Svenska mäklare och mäklarfirmor i Portugal

I och med att många svenskar väljer att köpa bostad i Portugal har både svenska mäklare och mäklarfirmor etablerat sig i landet. Det innebär att du kan få hjälp på svenska. Det är vanligt att många är dåliga på engelska i Portugal, så om du inte talar portugisiska kan en svensk mäklare vara ett bra val. Det finns svenska mäklarfirmor men även enskilda svenska mäklare som arbetar för portugisiska mäklarfirmor. I regel kostar det inte mer att använda en svensk mäklare.