Det portugisiska köket innehåller många delikatesser likt fiskrätter, soppor samt sallader. Nästan alla ikoniska portugisiska rätter innehåller fisk, kött, oliver, bröd, tomater, örter samt kryddor som alla kan härledas till lokala källor. Fisken beskrivs även som extra smakfull, vilket är förståeligt med tanke på landets kustnära läge.

Somliga hävdar också att det portugisiska köket hamnar i skymundan i jämförelse med det franska, spanska samt italienska köket, helt utan grund. I Portugal existerar faktiskt en uppsjö av goda rätter, och i denna artikel ämnar vi berätta mer om fem av dessa.

 

1. Caldo Verde-soppa

Den berömda sopprätten Caldo Verde härstammar från den södra delen av Portugal, och beskrivs som den bästa sopprätten det portugisiska köket har att erbjuda. Caldo Verde-soppan är dock främst populär under vinterhalvåret, då den i regel äts varm, men även under sommarhalvåret, då den oftast äts kall.

I soppan inkluderas en kombination av potatispuré, chorizokorv samt portugisisk olivolja. Soppan är enkel, men samtidigt samt full av smak och rätten bör vara ett självklart val i samband med att du besöker en restaurang i Portugal. Du kan förstås även laga maten hemma, med hjälp av ett recept för Caldo Verde-soppa.

 

2. Portugisisk torsk (Bacalhau à brás)

Den portugisiska fiskeindustrin är omfattande, så är även passionen för att äta torsk, eller Bacalhau, som fisken kallas i folkmun. I Portugal finns det över 365 sätt att tillreda torsk, en för årets alla dagar. Den portugisiska torsken är smakrik, och brukar i regel grillas eller ugnsbakas, men kan även friteras.

Bacalhau à brás är ett av de mer populära tillagningssätten för torsk, vari torskfilébitar steks tillsammans med potatis, ägg, lök, vitlök, oliver samt hackad persilja.

 

Läs mer: Viktiga kort som lämpar sig väl i Portugal.

 

3. Grillade sardiner (sardinhas asadas)

Grillade sardiner, eller sardinhas asadas, är en av portugals mest populära sommarrätter. I Portugals huvudstad Lissabon hålls en sardinfestival mellan den 12 och 13 juni, så vid det tillfället är det svårt att gå miste om lukten av nygrillade sardiner.

Portugals närhet till Atlanten är den mest pådrivande faktorn till sardinrätternas popularitet. Varje portugis äter i regel 5,2 kilo sardiner årligen, och fisken grillas oftast på en kolgrill. Marinaden består i regel av portugisisk olivolja, och som tillbehör serveras nästan alltid sallad samt ris eller potatis.

Det är även lätt att hitta konserverade sardinbitar, eller petiscos, på många portugisiska barer samt restauranger. Av naturliga skäl är konserverad sardin som mest populär under vinterhalvåret, medan den tapas-liknande sardinrätten petiscos främst serveras på sommaren tillsammans med olivolja, citron samt tomatsås.

Grillade sardiner ska förslagsvis även kompletteras med bra portugisiska viner, likt Provam Alvarinho eller Alvarinho Contacto.

4. Bifanas-smörgåsen

Bifanas-smörgåsen är inte nödvändigtvis nyttig, men god. Smörgåsen består av fläskkött, paprika samt vitlök, och smaksätts ofta av vitt vin. Brödet är krispigt på utsidan, men mjukt på insidan. Bifanas lämpar sig väl som mellanmål, men även som en komplett måltid såvida smörgåsen serveras tillsammans med soppa eller pommes frites.

Variationerna är många, så det är svårt, ibland nästan omöjligt att beskriva vad en riktig bifanas ska innehålla. Fläskköttet samt det krispiga brödet är dock ett måste, men tillbehören kan även bestå av ägg, bacon, sallad och/eller tomater. Bifanas-smörgåsen är dessutom i regel billig, vilket påverkar dina levnadskostnader i Portugal i rätt riktning.

 

5. Francesinha-smörgåsen

Francesinha-smörgåsen är mest populär i Porto, där den återfinns i nästan samtliga restaurangmenyer. Förutom börd inkluderas skinka, korv samt biff, och i regel består toppningen av smält ost samt ett ägg.

Precis som bifanas-smörgåsen tillagas även Francesinha-smörgåsen på olika sätt beroende på vilken restaurang du besöker.

Det är främst den tillhörande såsen som skiljer sig, restaurangerna emellan. Såsen består oftast av tomatsås samt öl, och om såsen skulle ta slut kan du i regel be om mer utan extra kostnad.

Francesinha betyder ”lilla franska flicka”, och det sägs att rätten ska ha gjort entré landet tack vare en fransk immigrant som återvänt till Portugal efter en lång vistelse i Frankrike. Smörgåsen är nära besläktad med den franska rostad bröd-mackan croque-monsieur som är betydligt mer välkänd än Francesinha-smörgåsen, internationellt sett.